Husordensregler

 

  1. Formål
    Husordensregler er gitt for å sikre ro og orden og legge forholdene til rette for et hyggelig miljø. Alle med tilknytning til sameiet må rette seg etter de pålegg, regler og vedtekter som til enhver tid gjelder. Husordensreglene er vedtatt av sameiermøtet og gjelder som en del av kjøpekontrakten/ leiekontrakten. Reglene er gitt for å oppnå de best mulige forhold for den enkelte. Husordensreglene gjelder friareal, parkeringsplasser, fellesanlegg/-rom og den enkelte sameiers leilighet.

    Klager rettes til styret, fortrinnsvis skriftlig ved e-post til post@grankollen.no eller til styrets postkasser i de respektive blokkene.
  2. Avfallshåndtering
    Mat-, rest- og plastavfall skal kastes i anviste brønner, og følge retningslinjene til Oslo Kommune. Avfallsposer skal knytes igjen med dobbel knute. Papp og papir samt glass og metall skal kastes i anviste brønner. Ved fulle brønner skal styret kontaktes for å arrangere tømming.

    Det skal ikke hensettes avfall ved søppelbrønner eller ellers på sameiets eiendom. Ved overtredelse vil styret fakturere beboer for merarbeidet.

    Annet avfall, f.eks. større matoljespann, maling, kjemikalier, eller annet spesialavfall skal ikke kastes eller hensettes ved sameiets søppelbrønner, men leveres egnet mottak for spesialavfall.
  3. Fellesarealer
    Fellesarealer, inkludert trappeoppgang, kjellergang, bod- og loftsgang skal holdes fri for private eiendeler. Barnevogner, sykler eller vinterutstyr skal plasseres i boder eller i det fellesrom som er satt av til dette bruk. Hvis det søles i fellesarealene, er vedkommende pliktig til å strake feie eller vaske opp etter seg.

    Røyking er forbudt i alle fellesrom og -arealer.

    Åpen flamme må ikke i not tilfelle brukes i kjeller, kott, eller loft.
    Påse at det elektriske lyset er slukket og dørene låst når kjeller eller loft forlates.

    Det er forbud mot fyrverkeri i hele sameiets fellesområder.

    Barn skal gjøres oppmerksom på at lek og opphold i trapper, ganger eller heis er forbudt. All lek med ball er forbudt i nærheten av blokkene og parkeringsplassene.
  4. Sentrealvarmeanlegg
    Bruk aldri vann unødig og vær sparsom med bruken av varmt vann. Skru aldri radiatorene mer opp enn nødvendig etter årstid og værforhold. Unødig bruk av varme øker driftsutgiftene, som må dekkes av sameierne. La aldri vinduene stå åpne hele dagen eller i lengre tid ad gangen når det skal luftes i den tiden det fyres. Vegger, gulv og tak vil da bli sterkt avkjølte, slik at det trengs uforholdsmessig mye varme for å få det lunt igjen i rommene. Stormkrok eller annen tilsvarende sikring skal brukes for å sikre åpne vinduer mot skade.
  5. Ventilasjonsanlegg
    Kjøkken- og avtrekksvifter må ikke monteres slik at det forstyrrer felles avtrekk. Det skal ikke monteres aktiv ventilasjon til felles avtrekk uten skriftlig tillatelse fra styret. Godkjennelse avhenger av at aktiv ventilasjon ikke kan forstyrre felles ventilasjonsanlegg.
  6. Felles antenneanlegg
    Kun forskriftsmessig utstyr er tillatt. Parabolantenner eller lignende som er synlig fra bakkenivå, eller som hindrer adgang til rømningsvei eller sjenerer andre sameiere på annen måte, er ikke tillatt.
  7. Skader
    Sameieren er ansvarlig for enhver skade foranlediget av eieren eller personer som er i leiligheten, kommer til den eller forlater den. Blir ruter knust i leiligheten, påligger det beboer straks å besørge ny rute satt inn for egen regning, selv om skaden er forårsaket på tilfeldig måte, jf vedtekter for Grankollen Sameie. Styret gis fullmakt til å kreve erstatning eller dekning av kostnadene ved å fjerne skadeverk etc.
  8. Kameraovervåkning i sameiet
    Styret gis fullmakt til å benytte kameraovervåkning i sameiet for å avdekke og forhindre skader, forsøpling, hærverk, innbrudd og lignende.
  9. Vann, varme og sanitær
    Etter tapping av vann må alle kraner skrus godt igjen så de ikke står og drypper. Sameieren må sørge for at avløpsrør fra dusj, vasker og WC ikke tilstoppes. Sluk renses ca. Hver 3-tredje måned. Eieren plikter å utbedre enhver skade som skyldes åpne kraner eller tilstoppede rør. Vannkraner som lekker, må pakkes om snarest mulig, og sameieren må selv betale utgiftene.

    Skulle det oppstå lekkasje på vannrør eller annen skade som gjør øyeblikkelig inngripen nødvendig, må dette utbedres straks av seksjonseier.  For øvrig vises det til sameiets rutiner for varsling av forsikringsskader.

    Oppdager sameier/beboer skade, feil eller mangler som vedkommende ikke mener seg forpliktet til å utbedre, plikter hun/han å melde fra til styret.
  10. Skadeyr
    Oppdages veggdyr i en leilighet, skal det straks meldes til styret, og sameieren plikter øyeblikkelig å sørge for forskriftsmessig utrydding av veggdyrene.
  11. Husdyrhold
    Husdyrhold tillates etter retningslinjene i sameiets vedtekter, pkt. 2.6.

    Ved innflytting i borettslaget eller ved nyanskaffelse av hund eller katt, er det kun tillatt med ett husdyr, hund eller katt pr leilighet. Anskaffelse av husdyr skal meldes til styret. Ved eventuell tjenestehund eller førerhund kan det søkes styre om dispensasjon fra bestemmelsene. Før husdyr anskaffes eller holdes i seksjonene skal skriftlig godkjennelse fra styret foreligge.
  12. Bruk av leielighetene
    Sameier/beboer må alltid påse at leiligheten brukes slik at det ikke oppstår unødig form for sjenanse eller ubehageligheter for øvrige beboere. Beboerne må rette seg etter de instrukser som styret utferdiger for å opprettholde ro og orden og for å beskytte eiendommen.

    Enhver beboer har krav på nattero fra kl. 23:00 til 06:00.

    Oppussing og andre støyende arbeider som kan forstyrre naboene skal ikke utføres etter kl. 20:00 på hverdager, etter kl. 17:00 på lørdager, og ikke ved søndager og nasjonale helligdager.

    Radio, fjernsyn, instrumenter eller andre kilder til støy skal dempes slik at lyden ikke sjenerer naboene etter kl. 20:00.
  13. Bruk av balkong
    På balkong tillates kun elektrisk eller gassdreven grill. Glassflasken må følge brannfaglige anbefalinger, og skal alltid oppbevares utendørs.

    På balkonger eller i vinduer skal det ikke henges opp tøy slik at det er synlig fra vei eller gate. Banking, risting eller børstning av tøy, sengeklær, tepper, puter eller møbler m.m. på balkonger eller i vinduer er forbudt.

    Ved vask av balkong skal det tas spesielt hensyn til at dette ikke påvirker naboers balkong.
  14. Bruk av ytterdører
    Ytterdørene til sameiet skal til enhver tid holdes låst når de ikke er aktivt i bruk. Dette for å hindre uvedkommende å komme inn i våre fellesarealer og for å hindre branntilløp. Ved midlertidig behov for åpen dør, f.eks. ved flytting, skal dørene låses når de ikke er under direkte oppsyn.
  15. Dugnad
    Ved deltakelse på dugnad får andelseier utbetalt kr 300,-. Det gis kun én sum pr seksjon, og oppmøtet må være på minst 2 timer, så fremt det er arbeid til det.
  16. Navneskilt på dør og postkasse
    Beboer plikter å anskaffe og vedlikeholde navneskilt på dør og postkasse. Skiltenes utforming skal tilfredsstille styrets krav til form, farge, og kvalitet.
  17. Dørtelefon
    Dørtelefon som er montert inne i seksjonen er seksjonseiers ansvar.
  18. Leie av parkeringsplasser
    Grankollen Sameie har parkeringsplasser til disposisjon som leies ut til sameiets beboere etter skriftlig avtale med styret. Beboer er ansvarlig for avtalen inntil den er skriftlig sagt opp etter egen kontrakt for leie av parkeringsplass. Ved bruksoverlatelse, herunder utleie, salg, eller tilsvarende følger parkeringsplassen ikke seksjonen.

    Parkeringsplasser som blir tatt i bruk uten gyldig tillatelse, eller parkering utenfor oppmerket område vil medføre borttauing for bileiers regning og risiko. Det er forbudt å parkere på gangveiene i borettslaget og i borettslagets indre område (gang- og stikkveier, hager etc.) Kun absolutt nødvendig kjøring, f.eks. ved transport av tunge gjenstander, handicappede, spedbarn eller tilsvarende er tillatt. Det forutsettes at oppholdet gjøres kortest mulig, og at det kun kjøres i gangfart. Enhver ferdsel med bil på gangveien skjer på bilkjørerens fulle ansvar. Bruk av horn og rusing av motor er strengt forbudt, likeledes å la motoren gå på tomgang.
    For de som måtte ha behov for av- og pålessing inne på området utover 20 minutter eller utvidet parkeringsmulighet på gjesteparkeringen, må det søkes om dispensasjon til styret. Dispensasjonen skal ligge lett synlig og kontrollerbar i bilens frontrute.

Historikk

Husordensreglene ble først vedtatt ved ekstraordinært sameiermøte 23. Oktober 1984.

Husordensreglene er endret ved:
27. April 2000
27. April 2004
26. April 2005
7. April 2011
06. Mars 2013

27. Mars 2019

28. Juni 2021


Husordensreglene ble sist endret:
8. mai 2023